Последвайте ни в Google News Showcase
За предстоящите коледни пости издателство „Милениум“ е подготвило за своите читатели една приятна изненада – томчето с лесни и вкусни постни рецепти от Радослав Пламенов, озаглавено „Веган кухня“. Авторът е известен с интереса си към индийската култура и традиции и специалист по аюрведа, а отскоро поддържа собствен кулинарен канал.
В книгата „Веган кухня“ той е събрал любимите си рецепти, достъпни за всекиго – и като съставки, и като цена, и като готварски умения. Най-хубавото в сборника му е, че всяка рецепта е гарантирано вкусна, твърдят издателите. А удоволствието и любовта, с които Радослав Пламенов готви и разказва за кулинарните си творения, са наистина завладяващи дори за заклетите месоядци. При това той не е радикалист – не налага императивно мнението си, а смята, че веган храната, когато е приготвена добре, сама убеждава опиталите я колко здравословна и вкусна може да бъде.
Книгата струва само 7 лв. и може да бъде намерена в книжарница „Милениум“ на ул. „Шишман“ 18 в столицата или да бъде поръчана с наложен платеж от сайта на издателството – www.milleniumbg.eu
Ето две вкусни и оригинални рецепти от книгата:
Тиквен чийзкейк
Необходими продукти:
За блата:
1 чаша фурми
1 чаша бадеми
1 ч. л. ванилия
1 ч. л. канела
2 ч. л. кокосово масло
За тиквения пласт:
2 чаши кашу, накиснати за една нощ
1 чаша пюре от тиква
1/2 чаша кленов сироп
1 ч. л. канела на прах
1/2 ч. л. смляно индийско орехче
1/4 ч. л. джинджифил
1/4 ч. л. бахар
1 ч. л. ванилия
2 с. л. кокосово масло
Начин на приготвяне:
Първо приготвяме основния блат, като блиндираме заедно бадемите, кокосовото масло, ванилията и канелата. Сместа се получава ронлива, затова с обратната страна на лъжица натискайте и я разпределете равномерно на дъното на форма за сладкиш. Поставете във фризера, докато приготвяте средния слой. За да направите тиквеното пюре, използвайте 1/4 от една малка тиква, нарежете на кубчета и пригответе на пара, докато омекне. След като е достатъчно мека, пасирайте до хомогенна смес, поставете в купа и оставете да се охлади.
За да направите слой „чийзкейк“, блиндирайте кашуто, кленовия сироп, канелата, индийското орехче, джинджифила, бахара, карамфила и кокосовото масло до получаване на гладка смес. Разделете сместа на 2 части. Оставете половината от сместа в блендера, а другата половина разпределете върху приготвения блат и върнете във фризера за около половин час. Към другата половина от сместа в блендера добавете тиквеното пюре и получената смес разпределете като най-горен слой на кейка.
За да е в най-добрата си форма, извадете сладкиша от фризера час преди сервиране на стайна температура.
Веган луканка
Необходими продукти:
1 средна глава червено цвекло
100 г сушени домати
150 г белено слънчогледово семе
10 г рас ел ханут
10 г чубрица
5 г пушен червен пипер
5 г кимион на прах
5 г куркума на прах
хималайска сол
Начин на приготвяне:
Накисваме сушените домати във вода за 10-15 мин. Отцеждаме ги. Нарязваме цвеклото на ленти. Прибавяме беленото слънчогледово семе. За смилането на сместа използвайте класическа ръчна месомелачка. Минете всички продукти през нея и добавете към получената „кайма“ подправките – хималайска сол, рас ел ханут, чубрица, кимион на прах, куркума на прах и пушен червен пипер. Разбъркайте добре цялата смес и оформете с ръце луканката. Сложете я върху хартия за печене и я изсушете добре във фурната на 50-60 градуса, с леко отворена врата, за около час и половина. След това я оставете на тъмно и сухо място да се доизсуши още няколко дни. Добре е да я обръщате всеки ден.
Книгите на издателство „Милениум“ може да поръчате на тел.: 02/879 40 06 (в делничните дни, от 9 до 16 ч.), на e-mail: [email protected] или на сайта www.milleniumbg.eu. При заявка през сайта ползвате 10% отстъпка от цената. Може да откриете заглавията в книжарската мрежа, както и на столичните адреси – бул. „Княгиня Мария Луиза“ №92 и във фирмената книжарница „Милениум“ на адрес ул. „Цар Шишман“ №18.