Ето ги най-вкусните веган рецепти за коледните пости 

КУЛТУРА

Ето ги най-вкусните веган рецепти за коледните пости 

29687
на 09.11.2023
Ето ги най-вкусните веган рецепти за коледните пости 
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

За предстоящите коледни пости издателство „Милениум“ е подготвило за своите читатели една приятна изненада – томчето с лесни и вкусни постни рецепти от Радослав Пламенов, озаглавено „Веган кухня“. Авторът е известен с интереса си към индийската култура и традиции и специалист по аюрведа, а отскоро поддържа собствен кулинарен канал.

препоръчано

В книгата „Веган кухня“ той е събрал любимите си рецепти, достъпни за всекиго – и като съставки, и като цена, и като готварски умения. Най-хубавото в сборника му е, че всяка рецепта е гарантирано вкусна, твърдят издателите. А удоволствието и любовта, с които Радослав Пламенов готви и разказва за кулинарните си творения, са наистина завладяващи дори за заклетите месоядци. При това той не е радикалист – не налага императивно мнението си, а смята, че веган храната, когато е приготвена добре, сама убеждава опиталите я колко здравословна и вкусна може да бъде.

Книгата струва само 7 лв. и може да бъде намерена в книжарница „Милениум“ на ул. „Шишман“ 18 в столицата или да бъде поръчана с наложен платеж от сайта на издателството – www.milleniumbg.eu

Ето две вкусни и оригинални рецепти от книгата:

Тиквен чийзкейк

Необходими продукти:

За блата:

1 чаша фурми

1 чаша бадеми

1 ч. л. ванилия

1 ч. л. канела

2 ч. л. кокосово масло

За тиквения пласт:

2 чаши кашу, накиснати за една нощ

1 чаша пюре от тиква

1/2 чаша кленов сироп

1 ч. л. канела на прах

1/2 ч. л. смляно индийско орехче

1/4 ч. л. джинджифил

1/4 ч. л. бахар

1 ч. л. ванилия

2 с. л. кокосово масло

Начин на приготвяне:

Първо приготвяме основния блат, като блиндираме заедно бадемите, кокосовото масло, ванилията и канелата. Сместа се получава ронлива, затова с обратната страна на лъжица натискайте и я разпределете равномерно на дъното на форма за сладкиш. Поставете във фризера, докато приготвяте средния слой. За да направите тиквеното пюре, използвайте 1/4 от една малка тиква, нарежете на кубчета и пригответе на пара, докато омекне. След като е достатъчно мека, пасирайте до хомогенна смес, поставете в купа и оставете да се охлади.

За да направите слой „чийзкейк“, блиндирайте кашуто, кленовия сироп, канелата, индийското орехче, джинджифила, бахара, карамфила и кокосовото масло до получаване на гладка смес. Разделете сместа на 2 части. Оставете половината от сместа в блендера, а другата половина разпределете върху приготвения блат и върнете във фризера за около половин час. Към другата половина от сместа в блендера добавете тиквеното пюре и получената смес разпределете като най-горен слой на кейка.

За да е в най-добрата си форма, извадете сладкиша от фризера час преди сервиране на стайна температура.

Веган луканка

Необходими продукти:

1 средна глава червено цвекло

100 г сушени домати

150 г белено слънчогледово семе

10 г рас ел ханут

10 г чубрица

5 г пушен червен пипер

5 г кимион на прах

5 г куркума на прах

хималайска сол

Начин на приготвяне:

Накисваме сушените домати във вода за 10-15 мин. Отцеждаме ги. Нарязваме цвеклото на ленти. Прибавяме беленото слънчогледово семе. За смилането на сместа използвайте класическа ръчна месомелачка. Минете всички продукти през нея и добавете към получената „кайма“ подправките – хималайска сол, рас ел ханут, чубрица, кимион на прах, куркума на прах и пушен червен пипер. Разбъркайте добре цялата смес и оформете с ръце луканката. Сложете я върху хартия за печене и я изсушете добре във фурната на 50-60 градуса, с леко отворена врата, за около час и половина. След това я оставете на тъмно и сухо място да се доизсуши още няколко дни. Добре е да я обръщате всеки ден.

Книгите на издателство „Милениум“ може да поръчате на тел.: 02/879 40 06 (в делничните дни, от 9 до 16 ч.), на e-mail: [email protected] или на сайта www.milleniumbg.eu. При заявка през сайта ползвате 10% отстъпка от цената. Може да откриете заглавията в книжарската мрежа, както и на столичните адреси – бул. „Княгиня Мария Луиза“ №92 и във фирмената книжарница „Милениум“ на адрес ул. „Цар Шишман“ №18.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за първия ден на май - възможни непредвидени разходи за Скорпионите, новина ще изнерви Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за първия ден на май - възможни непредвидени разходи за Скорпионите, новина ще изнерви Стрелците
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Нинова разкри целите на БСП - защо Григорова и Йончева предадоха партията (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Нинова разкри целите на БСП - защо Григорова и Йончева предадоха партията (ВИДЕО)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК